Ylikypsää paistia kotimaisesta hevosen lihasta sekä uunijuureslisuke

tammik. 7, 2018 0 comments


Sunnuntaipäivällisenä meillä oli kaikkien aikojen slow food, nimittäin 17 tuntia uunissa matalalla lämmöllä muhinut hevosen paistilihasta tehty pata, jonka valmistukseen sain verbaaliset ohjeet perjantai iltana nauttiessamme viiniä ja ruokaa ystävien kanssa. 

Muuten hyvä, mutta nautittuani illan aikana lähes pullollisen punaviiniä, muistin lähinnä: poikkisyin siivuiksi, 16 tuntia, 90 astetta, neste piripintaan, suolaa, pippuria, laakerinlehtiä... 



What more do you need? No, itseasiassa ei siihen ilmeisesti paljon muuta tarvitse. Varmistuakseni muistini oikeellisuudesta, googlailin myös muita reseptejä, ja aikalailla samoissa meiningeissä niissä mentiin, eli ei muuta kuin hommiin. Täältä KAIKKI ÄITINI RESEPTIT-blogista otin neuvot siihen mitä tapahtuu sitten kun heppa tulee uunista ulos 😀.




Olemme niin onnekkaassa asemassa että saamme silloin tällöin ukkelin työnantajalta hirven- ja hevosen lihaa tuliaisina. Tähän asti heppaa on ollut vain koiran jauhelihana, mutta joulun alla saimme kokonaisen paistin myös itselle pakkaseen. 





Eilen otin paistin pakkasesta sulamaan aamulla aikaisin, ja illalla pilkoin sen ronskeiksi siivuiksi. 

Loput kävi kuin leikiten, ja jo aamulla haistoin huumaavan tuoksun uunista. Lopulta paisti muhi uunissa 17 tuntia, kun herraa ei meinannut millään saada kauppaan juureksia ostamaan. 

YLIKYPSÄÄ HEVOSEN PAISTIA
UUNIJUUREKSILLA
  • n. 2-3kg hevosen paistia (arvaus...en punninnut 😂)
  • 3 porkkanaa viipaloituna
  • 1 lehtisellerin varsi viipaloituna lehtineen
  • n. 3cm purjoa viipaloituna
  • 2 kokonaista valkosipulin kynttä kuorineen
  • pari hyppysellistä timjamia
  • hyppysellinen savupaprikajauhetta
  • merisuolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • lihalientä niin paljon että liha peittyy kokonaan
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 lasi punaviiniä

Jos otat paistin pakkasesta, anna sen sulaa kohmeiseksi ja viipaloi sitten parin sentin pihveiksi poikkisyin. 




Hiero pintaan merisuola, pippuri, timjami ja savupaprika.
Laita nyt uuni kuumenemaan 200 asteeseen.  

Hiero kannellisen uunipadan pohjaan voita ja jätä muutama voinokare pohjalle. Aseta viipaleet pataan, lisää viipaloidut kasvikset ja lasi punaviiniä. Painele ja puristele niin että viini pääsee imeytymään lihaan. 



Kaada päälle lihaliemi niin että liha juuri ja juuri peittyy. 

Heitä sekaan valkosipulin kynnet kuorineen sekä laakerin lehdet. 

Laita kansi päälle ja pata uuniin ja laske heti lämpö 90 asteeseen.




Maista lientä n. 8 tunnin jälkeen ja varmista että suolaa on tarpeeksi. Lisää tarvittaessa suolaa. 



Anna muhia uunissa 14-17 tuntia. 




(testatessani 14 tunnin jälkeen liha oli jo aika mureaa, mutta 17 tunnin jälkeen se mureni jo ihan peukalolla painettaessa. Täydellistä!) 




Ota pata uunista. Poimi lihat nesteestä ja kääri tiukkaan folioon. Liha saa nyt vetäytyä puolisen tuntia. 




Poimi kastikkeesta laakerin lehdet ja valkosipulit pois. Valuta se siivilän läpi jolloin kasvikset jäävät siivilään. Muusaa ne sauvasekoittimella tai blenderissä ja sekoita takaisin kastikkeeseen. Keittele kastike hiljalleen kokoon kattilassa. Jos se ei suurustu tarpeeksi, voit suurustaa vaikkapa maizenalla. 




Sekoita 1rkl maizenaa tilkkaan kylmää vettä ja valuta kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Se ei paksune heti, mutta hetken päästä näet että se alkaa suurustua. 



Voit laittaa lihat takaisin valmiiseen kastikkeeseen tai tarjoilla sen erikseen ja lorauttaa kastikkeen lihan päälle vasta lautasella. Päädyin erikseen tarjoamiseen. Näin sain esillepanostakin vähän kauniimman. Liha oli todella mureaa. 




Aseteltuani sen lautaselle, painoin lihapaloja kevyesti peukalolla jolloin lihansyyt aukesivat ja se mureni kirjaimellisesti käsiin. Lopuksi kaadoin kastikkeen lihan päälle.


Lisukkeeksi valmistin uunissa uunijuureksia:


UUNIJUUREKSET
  • 2 palsternakkaa
  • 4 porkkanaa
  • 2 punajuurta
  • 1 lanttu
  • 3 perunaa
  • suolaa ja pippuria
  • aavistus rosmariinia
Lohko kasvikset haluamaasi muotoon. Voit kuoria, tai jättää kuorimatta. Itse kuorin sieltä täältä. Lorauta ronskisti ölyä (käytin auringonkukkaöljyä) ja rouhi suolaa (ja pippuria) pintaan. Voit ripotella pintaan myös rosmariinia.  

Meillä pippuri on yleensä pannassa koska miehen yliherkkyys mutta mies vaati että lihaan on sitä laitettava aavistus, jätin sitten juureksista sen pois. 


Laita juurekset uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa välillä käännellen, kunnes kypsiä. Ehkäpä pisimpään menee punajuuren kanssa, joten sitä kannattaa kokeilla ennenkuin vedät ne uunista ulos. En ottanut aikaa. 

Ihan järJETTÖMÄN hyvää!



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca