Sunnuntain täyteläinen illallinen-Italiasta inspiraationsa saanut Ragu Alla Bolognese

huhtik. 2, 2017 2 comments


Mä en aikonut koskaan tehdä postausta Bolognesesta koska netti on niitä pullollaan, mutta kuinkas nyt sitten kävikään... Kyllähän sinne se yks vielä mahtuu...

(btw, nyt niitä on kaks-toim.huom. 5.2.18)


Bologneseksi kutsutaan helposti mitä tahansa jauhelihakastiketta, ja autenttiseksi Italialaiseksi Bologneseksi on tituleerannut reseptinsä sen seitsemän tuhatta kokkia/bloggaajaa. 

Minä löysin täydellisen reseptin jo useampi vuosi sitten internetin ihmeellisestä maailmasta 'autenttista Bolognesea' etsiessä ja siitä on tullut kyllä meidän lemppari. Alunperin tein tämän Mutti-murskaan mutta olen sittemmin tykästynyt Mutin kokonaisiin kuorittuihin tomaatteihin yhdistettynä tomaattipyreeseen. Anjovisfilee on myös lisätty reseptiin jälkeenpäin. Se voi kuullostaa varsin oudolta, mutta kastike ei todellakaan maistu kalalle yhden fileen lisäämisestä. Sillä vaan on oikeastaan sama vaikutus kuin kalakastikkeen lisäämisellä aasialaisruokiin. Se tuo syvyyttä makuihin. Huomioon otettava seikka tosin on että anjovikset ovat tosi suolaisia, joten suolan lisääminen voi olla tarpeetonta. Resepti siis päivitetty uusien twiikkien kera.





RAGU ALLA BOLOGNESE


  • 700g naudan jauhelihaa
  • 1 iso sipuli kuutioituna
  • 1 sellerin varsi kuutioituna
  • 50g pancettaa kuutioituna pieneksi (pekonikin käy jos ei halua hienostella)
  • 2 isoa porkkanaa raastettuna
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1tlk Mutti kuorittuja kokonaisia tomaatteja
  • 100g tomaattipyreetä
  • 1 anjovisfilee
  • 1 lasi punaviiniä
  • 1dl kanalientä
  • ripaus provencen yrttejä
  • mustapippuria
  • 3 laakerinlehteä
  • ripaus fariinisokeria


Kuumenna pannussa öljy  ja lisää pannuun kasvikset, valkosipuli  mukaanluettuna ja pancettakuutiot. Ja kuullottele keskilämmöllä kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Lisää sitten jauheliha ja nosta lämpöä. Kaada sekaan punaviini ja paistele kunnes viini on lähes haihtunut ja jauheliha ruskistunut.



Lisää Mutti-tomaatit tölkistä sekä yksi anjovisfilee mutta älä vielä kastiketta tölkistä. Riko tomaattien rakenne ja sekoita.  Lisää sitten ripaus fariinisokeria sekä kanaliemi ja tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi. 

Lisää kastikkeeseen sitten laakerinlehdet, laita kansi päälle ja käperry sohvan nurkkaan kolmeksi tunniksi, lähde lenkille tai pese vaikka sauna, sillä täydellisen Bolognesen salaisuus on aika. Jos kastike paksuuntuu liikaa, sekoita loraus vettä (tai pastankeittovettä jos teet pastaa) tölkkiin jääneeseen tomaattikastikkeeseen ja kaada seos pannuun. 


Käy välillä tsekkaamassa soossi ja sekoita. Voit lisätä hieman vaikkapa pastankeittovettä jos tuntuu että soossi on liian paksua, mutta juuri se paksuus siinä saa sen maistumaan vieläkin ihanammalta.

Täydellisimmillään Ragu on Pappardellen tai vaikkapa Tagliatellen kanssa mieluiten itsetehtynä mihin muuten on myös reilusti aikaa kastikkeen poristessa hiljalleen. Myös esim Regine (pitkä putkipasta, Penne tai ihan makaroni on minusta Bolognesen kanssa oikein hyvä, koska kastike tunkeutuu pastan sisälle ja et joudu vahingossakaan pureskelemaan 'pelkkää' pastaa.

Ja älä ihmeessä laita soossia kauhalla pastavuoren päälle, vaan valuta pasta, jonka juuri keitit 1-2 minuuttia vähemmän kuin pussin kyljessä lukee, ja yhdistä sitten kastikkeeseen. Sekoita hyvin ja anna levätä muutama minuutti, jolloin kastikkeen aromit tunkeutuvat pastan jokaiseen ytimeen. 

Älä annostele lautaselle, vaan laita tarjoiluastia reilusti keskelle pöytää, josta jokainen saa ottaa niin paljon, tai vähän kuin haluaa. 

Aterian kruunaa (itse) raastetut Parmesaanilastut, elekää ostako niitä pussilastuja tai raasteita hyvät ihimiset. Ne ei maistu miltään verrattuna tuoreena raastettuihin. 



Toim.huom. 5.2.18-Mä en enää tiedä onko pasta SITTENKÄÄN se täydellisin Ragun kaveri... Tänään söimme sitä ihanan upean kermaisen Polentan kera, ja mä en ole kyllä monesti ollut niin ylpeä itsestäni. Ihan SAIRAAN hyvää. Ukkeli meinasi että aikoo pyörtyä kun ruoka oli niin 'fkin' tasty' 😁




Herkullista viikkoa kaikille 💓





Kommentit

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca