Ihana Pääsiäinen! Karitsaa monessa muodossa, Chilli-tomaatti-jättikatkaravut ja vaikka mitä herkkua...

huhtik. 18, 2017 0 comments


Huh! Tämä kirjoitus on aloitettu tässä viikonlopun mittaan useaan kertaan, ja yhtä monta kertaa olen sen deletoinut pois kun on tullut joku muuttuja joka raahaa minut pois kirjoittamasta.


Kun sitten palaan takaisin ja luen tallennettua 'demoa', ei se enää olekkaan ihan sitä mitä nyt mielessä raksuttaa, ja sitäpaitsi siinä vaiheessa on tullut tehtyä jo paljon hienompia herkkuja kuin se mistä aioin kirjoittaa alunperin. 

Mutta nyt, häiriöt on eliminoitu, ukkeli on töissä, ja koira päiväunilla, joten kerron teille vähän noista pääsiäiseväsistä mitä me tuunailtiin yhdessä hyvässä hengessä. Tai, no... tilan puutteestahan tuota tuli taas kitistyä. Mä niiin tarvin sen saarekkeen!!!




Aloitellaan vaikkapa Romanialaisella Pääsiäismurekkeella. Ihan aikusten oikeasti Romanialaisessa versiossa tulisi käyttää jauhettua lampaan sydäntä, munuaisia ja maksaa, mutta eihän me nyt niin pitkälle ajateltu tätä hommaa että olisimme ne hankkineet ajoissa, ja niitähän kun ei tuosta vaan marketista osteta, tyydyimme siis karitsan luomujauhelihaan. Miten tämä eroaa Suomalaisesta 'retro-murekkeesta?' I hear you ask. 

Noh, yrttien määrällä ainakin (niin ja jos noudattaisi sitä alkuperäis-sisälmysmureketta niin se jo itsessään. Yrttejä tähän laitetaan runsaasti, joissain resepteissä jopa 2 ruukullista per yrtti/kg lihaa. Päätimme että meille riittää ruukulliset kutakin. Tillin ystävälle suosittelen silti 2 ruukullista tilliä. Itse en voi sietää tilliä, mutta en maistanut sitä tässä ollenkaan. Anoppi myös sanoi että taikinaan tulisi 10 kananmunaa, KYMMENEN?! Viiden jälkeen taikina oli jo niin vetelää että tulimme siihen tulokseen että muorilla on nyt höperyys iskenyt. Heitimme kuitenkin vielä yhden kompromissiratkaisuna sekaan, kunnes tajusin että anoppi taisi lukea tuohon kymmeneen sekä keitetyt että raa'at munat. Joten taikinaan 5 munaa, ja keitettynä 5. 




DROB
  • 1kg karitsan luomujauhelihaa tai yllä mainittuja sisälmyksiä jos haluat aidon oikean...
  • 1 ruukullinen persiljaa
  • 1 ruukullinen tilliä (tai 2)
  • 5-6 kevätsipulin vihreät varret pieniksi hakattuina
  • 5 raakaa kananmunaa
  • 5 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 6 valkosipulin kynttä raastettuna
  • suolaa ja pippuria mausteeksi
  • 2rkl öljyä tai juoksevaa voita

Hakkaa tillit, persiljat ja kevätsipulit hienoksi silpuksi. Laita lihat kulhoon, kaada sekaan kaikki mausteet ja 5 raakaa kananmunaa. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi tai kahdeksi. 
Kuumenna uuni 150-175 asteeseen. Kaada taikina uunivuokaan, muotoile tiiviiksi pötköksi. Tee sitten pötkön keskelle pitkittäin vako joka ei mene pohjaan asti. Aseta kuoritut kovat kananmunat sinne riviin ja taputtele pinta takaisin umpeen. Paista uunissa ensin tunti. Tunnin päästä kaada pois vuuan pohjalle kertyneet rasvat ja laita mureke takaisin uuniin vielä n. 30 minuutiksi. Voit myös ottaa nestettä talteen ja tehdä siitä ihanan kastikkeen...

Jos et ole varma kypsyydestä, leikkaa keskivaiheille pieni viilto ja tarkista. Pieni punertavuus ei haittaa, ellei se haittaa sinua 😁





Paistiksi valitsimme ronskisti Cittarin pakkasesta tunneliluuttoman karitsanpaistin. Tarkoitushan minulla oli hakea  lampaanviulu  Hullareilta, mutta ukkelin käännytys osoittautui mahdottomaksi.


No, tästä tuli myös hyvä. Sulatin paistin jääkaapissa hitaasti. Tein sille marinadin jonka ukkeli hieroi paistin pintaan revittyään pois kaikki kalvot ja ylimääräiset rasvat. Annoimme paistin marinoitua jääkaapissa paistopussissa vajaat kaksi vuorokautta. 




Uunissa paistoin sen myös siinä pussissa käyttäen paistomittaria. 125 asteessa, kunnes sisälämpö oli vajaat 80. Suosittelen silti sinua ottamaan paistin uunista kun se on 70-75, ainakin jos tykkäät että liha jää punertavaksi. Meillä siitä tuli aavistuksen liian kypsä sillä lihahan jatkoi kypsymistään myös levätessä. 





Söimme lammasta ilman sen suurempia lisukkeita, vain lihanesteestä tehty punaviinikastike ja drob, tuoretta leipää ja lasi punkkua. Täydellinen brunssi. Illalliselle mentiin sitten ystävien pöydän antimia maistelemaan. 
Tuliaisiksi veimme itsetehtyä Toscapiirakkaa... tai no semi-itse, valmisjauhopaketti johon lisättiin vain vesi ja voi, drobia ja värjättyjä munia.  
Eilen heräsin pienimuotoisessa kankkusessa. Viini ja intensiivinen jutustelu on vaarallista. Sitä on vaan tuosta vain tullut vetäneeksi pullon viiniä. Hups!
Päätimme ajoittaa jo traditioksi tulleen Pääsiäis-BBQ:n aiemmaksi ja aloimme grillaamaan jo alkuiltapäivästä. 
Menussa oli lammas-raakamakkaroita (paketista, en vieläkään ole saanut aikaiseksi kokeilla itse), Broilerin leikkeitä koivista joista otettiin luut pois. Minusta koipiliha on grillissä parempaa koska se ei kuivu kuten rintaleike monesti. Broilereiden pintaan hierottiin suolaa, pippuria ja öljyä. Muuta ne ei tarvitse. 

Salaattina toimi

JÄTTIKATKARAVUT JÄÄVUORISALAATTIPEDILLÄ

  • n. 250g raakoja pakastejättikatkarapuja
  • 1/2 kerä jäävuorisalaattia (muukin käy)
  • 1 keskikokoinen vihreä chilli tai jalapeno
  • 2 rouhaisua merisuolaa
  • 3-4 rkl Mutti-murskaa 
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 2-3rkl korppujauhoja (optional)
  • 4-5 rkl juoksevaa voita tai öljyä
Sulata jättikatkaravut jääkaapissa tai jos on tosi kiire, laita ne tiiviiseen pussiin ja pussi kulhoon jossa kylmää vettä. 



Älä älä älä sulata koskaan rapuja juoksevan veden alla, viet niistä kaiken (tai ainakin melkein kaiken) maun. 

Älä myöskään sulata niitä lämpimässä vedessä tai huoneen lämmössä, ellet halua istua vessassa normaalia pidempiä aikoja. Mä sulatin n. 15 minuuttia kylmävesikulhossa, ja nostin sitten jääkaappiin, missä ne suli hyvin alle puolessa tunnissa. Loput jäät rapujen pinnalta rapisi helposti poissa kun niitä alkoi käsitellä.

Tee sillä aikaa kulhossa marinadi. Silppua jalapeno pieneksi ja laita kulhoon jossa on juoksevaa voita tai öljyä. Raasta sekaan valkosipuli ja lisää sitten muttimurska ja suola. Myös pippuria voi laittaa. Laita sitten sulaneet ravut kulhoon ja pyörittele marinadissa. Lisää korppujauhot ja pyörittele lisää. Rapujen ei tarvitse peittyä korppujauhoihin kokonaan. Korppujauhot tuovat vain kivaa rapsakkuutta sinne tänne.  


Kuumenna pannu ja lisää nokare voita ja loraus öljyä. Tällöin saat voista maun mutta se ei pala. 

Kun voi lakkaa sihisemästä, kaada pannuun ravut marinadeineen. Ravut kypsyvät tosi nopeasti, ja näet värimuutoksen nopeasti harmaasta punertavaksi. 


Paistoa ne tarvii siis ehkä minuutti per puoli. Voit kääntää pihdeillä tai lastalla noin minuutin päästä taia viskellä niitä pannussa suuntaan ja toiseen kuten mä tein, koska mulla ei ole kokkipihtejä (siis mikä amatöörikokki!!). Kaada ravut sitten salaattipedille. 


Tein tomaattimurskasta vielä tulista chillisalsaa jota ripottelin sinne tänne tuoman lisäpotkua. AA Että! Ei tähän voi muuta sanua. 



Lisäksi kylmää sidukkaa ja Peaky Blinderssia Netflixiltä ni avot!



Tänään onkin palattu arkeen vaikka vapaapäivää viettelenkin. Vielä kuitenkin tekaisin täydellisen aamupalapatongin karitsanpaistista, majoneesin tekaisin sauvasekoittimella, ja sekoitin siihen pari rkl eilistä punaviinikastiketta. Tomaattia sen verran että voi sanoa että on syöty kasvista/tai hedelmäksihän tuo luokitellaan... 

Maistui!









Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca