Kreikkalainen Punaviinissä ja tomaatissa haudutettu 'Kokkinisto' lammas

tammik. 16, 2017 0 comments

Tämän upean reseptin löysin jo vuosia sitten, ja siitä onkin tullut luotto-bravuurini etenkin pääsiäisenä, ja joskus jopa arkena. 
Kyseessä on lammas, joka on kypsennetty hitaasti liedellä punaviinissä ja tomaattikastikkeessa, mistä tuleekin sana 'Kokkinisto'. 

Lammas voi olla joskus vähän vaikeakin valmistaa niin, ettei se maistu villasukalle, tai ole kuivaa ja sitkeää. 
Tästä et saa villasukan makuista vaikka yrittäisit! 
Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse ostaa sitä kalleinta fileetä, koska tämä valmistustapa saa kyllä sen edullisemmankin fileen mureaksi. Viimeisimmällä kerralla olin vähän huolissani lihasta, sillä näytti ettei siitä oltu juuri kalvoja poisteltu, ja ne oli todella vaikea irroittaa jo valmiiksi kuutioidusta lihasta. Heitin lihat siis sellaisenaan, mutta jälleen kerran lihasta tuli todella mureaa. 

Alkuperäinen resepti löytyy täältä: ( KLIK ).

--
Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin laittamaan 
puolikas pullo punaviiniä JA 5dl vettä. 
Minusta nestettä ei todellakaan tarvitse niin paljon 
jos haluaa täyteläisen kokoon keitetyn kastikkeen, 
joten vähensin määriä ohjeeseeni. 
Vettä voisi ehkä vähentää enemmänkin 
ja sitten lisätä tarvittaessa. 
--


Hint! Tämä resepti toimii myös naudanlihalla ja kanalla, ja on taivaallista myös kylmänä.



KREIKKALAINEN KOKKINISTOLAMMAS


  • 1kg lampaan lihaa
  • 1-2 kuppia ( n. 3 dl) kuivaa punaviiniä
  • 3 isoa sipulia isoiksi paloiksi kuutioituna
  • 2-3 isoa kypsää tomaattia kuorittuna ja kuutioituna
  • 4 valkosipulin kynttä kuutioituna
  • laadukasta oliiviöljyä
  • n2dl vettä
  • suolaa & pippuria
  • 2-3 laakerinlehteä
  • oreganoa
lisäksi voi laittaa:
  • hyppysellinen kanelia
  • 2-3 kokonaista mausteneilikkaa
  • pieni lasillinen makeaa jälkiruokaviiniä kuten Port

Valmistus:


Leikkaa lampaanliha isoiksi kuutioiksi ja laita ne isoon kulhoon. Lisää punaviini ja hyppysellinen suolaa. Peitä kelmulla ja anna marinoitua minimissään 3 tuntia, mutta suosittelen laittamaan lihat marinoitumaan jo edellisenä iltana. Ota sitten lihat marinadista, mutta säästä viini, sitä tarvitaan pian!


Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa pannussa ja ruskista lihan pinta kauttaaltaan pannulla keskilämmöllä tai aavistuksen korkeammalla. Poista sitten lihat pannusta, laske lämpöä ja lisää pannuun sipuli ja valkosipuli. 
Kuullota matalalla lämmöllä kunnes sipuli on lähes läpikuultavaa-älä ruskista. Lisää nyt viini joka toimi lihan marinadina, tomaatti ja mausteet, myös laakerin lehdet. 
Jos tuntuu että pannusi reunat eivät riitä, kippaa koko homma kattilaan missä se saa rauhassa muhia.
Voit myös laittaa tujauksen tomaattipyreetä jos sattuu olemaan, ei ole pakollista.
Jos haluat laittaa kanelia ja neilikkaa, lisää nekin nyt. Sekoita hyvin. 



Lisää sitten lihapalat, sekä vettä ja laita liesi täydelle teholle, kunnes neste alkaa kiehua. Laske sitten lämpö matalaksi ja anna muhia ainakin 1,5 tuntia. Itselläni taisi olla yli 2 tuntia kerran, kun vieraat myöhästyi, mutta oikein ihanaa ja mureaa tuli. Lisää vettä tarvittaessa jos nestettä haihtuu liikaa. Jos laitat jälkiruokaviiniä tähän, laita se loppuvaiheessa, anna muhia vielä 5-10 min. maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos tuntuu että kastike ei ole tarpeeksi paksua, suurusta hieman esim. maissitärkkelyksellä.
Anna levätä ainakin 10 minuuttia ennen tarjoilua, Kreikassa tämä tarjoillaan hyvin levänneenä, koska kastike paksuuntuu aavistuksen jäähtyessään ja maut tulevat paremmin esille. 


Lisäsin kukkakaalta ihan loppuvaiheessa mukaan tällä kertaa...

Aterian kruunaa hyvä punaviini.



Kreikassa Kokkinisto tarjoillaan usein pastan tai riisin, sekä vihreän salaatin kera. Minusta tähän sopiikin ihana Fetasalaatti täydellisesti. Olen myös tarjoillut tätä pääsiäisenä kermaperunoiden kanssa mutta se oli aika tuhtia.




Mukavia kokkaushetkiä!











Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca